Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2012 22:19 - „Да се осъжда е по-лесно, отколкото да се обсъжда.”
Автор: valilieva Категория: Други   
Прочетен: 588 Коментари: 0 Гласове:
1



 „Да се осъжда е по-лесно, отколкото да се обсъжда.”  Такъв е животът?! Напротив! Животът не е такъв. Такова е болното ни общество жадно за хляб и зрелище. Тълпата иска не само виновен, тя иска той да бъде наказан! Веднъж страдаме, заради залепения ни етикет, борим се с него и уж си казваме: „Аз бих разбрал, не бих осъдил...”. Друг път ние безцеремонно го залепяме върху другите, без да поискаме дори да изслушаме. Често липсата на разговор е виновна за тези бариери и конфликти между нас. Трудно говорим помежду си, още по-трудно ни е да се чуваме, а почти невъзможно – да се вслушваме. Да изслушаш отсрещния е умение, което в днешно време малко хора притежават. Общуването между хората води до обсъждане на трудностите, съпоставка и сблъсък на мнения, анализ, чрез които се по-лесно се заражда толерантност към различното. Да осъдим е да тръгнем по най-лесния път, който не изисква нито мислене, нито общуване, нито съчувствие. Но къде тогава отива човешкото в нас? Нали уж сме господарите на света, социалните животни, разумните, а се връщаме към първичното, животинското. Защото както хищниците изяждат по-слабите от тях, така и ние осъждаме  по-слабите, защото не могат да се защитят, осъждаме различните затова, че не се вписват в определената от някой или от нещо рамка, неуспелите за това, че не са се справили и успелите, за това че са се справили.  Oсъждането е наказание за различното.

Важна роля в изграждането на нашето мнение играе и всеобщото мнение. Ако започнем нова работа например, ще се опитваме много бързо да направим добро впечатление, да се сработим с колегите, дори да се сприятелим с допадащата ни част от тях. Ако някой ни каже, че охранителят е глупак или че секретарката е лека жена, един е измамник, а друг крадец, ние сме склонни веднага да се съгласим с това. Едни го правят, за да са част от екипа,  други - от страх и те да не получат подобен етикет, трети – просто, защото няма нужда да хабят енергия в доказване на противното. Получава се ефектът на доминото – „лошото име” се разпространява поне два пъти по-бързо от „доброто”. Харесва ни да сме критични и да съдим другите, защото така се раздалечаваме от нашите собствени недостатъци, сякаш за момент ги тушираме, съдейки другите, донасяйки си примамливо усещане за собствена значимост.

По същия начин стоят нещата и в обществото. Ако някой е казал, че хомосексуализмът е болест, нещо пошло, отвращаващо, аморално, не ни е нужно повече. Ако някой се облича и държи екстравагантно, ако се дистанцира от приетите норми на поведение,  маниери,  жестове,  мимика,  може да бъде наречен луд, психично болен.  Всичко различно от стериотипа наричаме ненормално без дори да се замисляме защо. Нормалността е въпрос на консенсус - ако по-голямата част от хората смятат нещо за правилно, това нещо в един момент става точно такова. Има неща, които се ръководят от здравия разум - логично е копчетата на ризата да са отпред, защото невъзможно да бъдат закопчавани, ако са на гърба. Други неща обаче се налагат постепенно, защото все повече хора започват да вярват, че те трябва да бъдат такива. Пример за това е часовникът на катедралата във Флоренция. За този часовник е характерно, че стрелките му се движат обратно на останалите часовници. Създавайки този часовник, авторът не се е опитвал да оригиналничи. По онова време е имало и други такива часовници, както и часовници, чиито стрелки са се движели във възприетата днес посока. Поради някаква неизвестна причина смятаната от нас за правилна посока се наложила като единствена и часовникът във Флоренция се превърнал в екстравагантност, в дързост. Така  е създадена и клавиатурата “QWERTY”, за която днес смятаме, че е с най-доброто подреждане на клавишите, позволяващо оптимални резултати при работа. Всъщност при създаването на пишещите машини това подреждане се наложило, за да забави иначе бързото писане, което блокирало бутоните. Има хиляди такива примери около нас, за които дори не подозираме. Приемаме ги за нормални – не ни интересува защо, а всичко останало е заклеймено. Просто е по-лесно да да задраскаш с лека ръка – не е нужно да се търсиш причината, да търсиш невидимото на пръв поглед, да се вслушваш в думите, да осъзнаеш собствената си жестокост, да съчувстваш.

В живота няма нищо черно и бяло. Ако в нашите очи нещо изглежда бяло, в чуждите не е задължително да изглежда така. Нищо не е абсолютно. Всичко е относително. Нашият живот е пропилян, ако го изпълним с обвинения и ненавист.

 „Добрите думи може да са кратки и лесни за казване, но ехото им е наистина безкрайно.”                                                                                               Майка Тереза



Тагове:   осъжда,   обсъжда,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valilieva
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 12125
Постинги: 4
Коментари: 4
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930